Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nabídněte strachu dohodu

Stejně jako je v soudním řízení, kde proti sobě stojí dvě sporné strany, možnost určité dohody zvaná smír, není jistě od věci přenést pomyslný postup i do oblasti psychologie. 

Každý člověk má z něčeho v životě strach, někdy je strach oprávněným, jindy jistým způsobem zdravým a někdy na první pohled nepochopitelným. I když to tak možná nevypadá, ten poslední jmenovaný je pro řešení tím nejobtížnějším. 

Stejně jako je v soudním řízení, kde proti sobě stojí dvě sporné strany, možnost určité dohody zvaná smír, není jistě od věci přenést pomyslný postup i do oblasti psychologie. Není snad vždy lepší se dohodnout, než proti sobě bojovat? Jistě, každý musí z části svých nároků ustoupit a akceptovat návrh té druhé strany, ale na stranu druhou, nebude zde poraženého, což je v případě boje s vlastním strachem to nejpodstatnější.  

Pacienti velmi často slýchávají z úst psychiatra frázi, že se strachem prostě musí bojovat, ale určitý manuál, jak by takový boj měl vypadat, většinou nepřiloží. Co tedy znamená ono musíš bojovat? V této souvislosti boj neznamená nic jiného než ignoraci daného stavu, tváření se, že strach prostě neexistuje a pokud se nám nad ním občas podaří vyhrát, myslet si, že se již nikdy nevrátí. Omyl, vrátí a kolotoč se bude stále dokola opakovat, neboť některé nemoci nevymizí z naší hlavy tím, že jednou něco zvládneme. Obzvlášť potýkáme-li se s problémem delší dobu, stal se naší součástí, je již nechtěnou součástí našeho vzorce chování, a pokud na situaci zareagujeme jednou jinak, neznamená to, že jsme boj vyhráli. Zvítězili jsme v bitvě, ale ne v boji, a ač se to může zdát sebepesimističtější, není to nic jiného, než pouhá realita.

Ať se nám to líbí nebo ne, musíme si připustit, že pro někoho nepochopitelný strach prostě máme, a že nás možná bude méně či více často provázet celým životem. Na druhou stranu není třeba házet flintu do žita, protože existuje způsob, jak si žití s tímto nezvaným hostem, alespoň trochu ulehčit a vlastní situaci nadlehčit. Samozřejmě, že každá vyhraná bitva se počítá, to v žádném případě nezpochybňuji a vím, jak dokáže taková aktuální výhra člověka až povznést, mít pocit, že už zvládne snad vše na světě a nikdy se mu problémy nevrátí. 

Je třeba vést každou novou bitvu, zkoušet vše, z čeho máme strach a co nám způsobuje až nepředstavitelnou mrazivou hrůzu, kterou normální člověk nepochopí.  Každý se něčeho bojí, ale do těch nehmatatelných, na první pohled nepochopitelných strachů se ti, kterých se netýkají, nedokážou vžít a tím pádem pochopit. Můžete vysvětlovat donekonečna lékaři, který vám doporučuje bojovat, že nedokážete jet dopravními prostředky, nevkročíte do místnosti, kde je pavouk, do výtahu nebo musíte spát s rozsvíceným světlem. Váš problém ve skutečnosti pochopí pouze amaxofobik,arachnofobik, klaustrofobik a achluofobik. Boj je tedy určitá cesta, ale na místě stojí za zvážení i jiná varianta, kterou je určitá dohoda s vlastním strachem.

Co si ho na chvíli pozvat na slovíčko, vyjasnit si pozice, co od nás očekává jako protislužbu za to, že u nás může zůstat, ale alespoň trochu svůj tlak na nás ubere a naopak co jsme schopni mu nabídnout my? Co jít na to trochu cestou obrácenou a položit si otázku, jak svého strachu využít nejlépe ve svůj prospěch? Věřím, že nakonec smíru dosáhneme, a to i za cenu, že s námi strach zůstane. Nechtějme nemožné, abychom o něm již nikdy neslyšeli jako o svém neoblíbeném učiteli ve škole nebo bývalém nadřízeném, kterého již nikdy nemusíme vidět. Se strachem je to mnohem složitější, neboť je součástí nás samých, naší vlastní hlavy. Co je naší hlavy, to nám nikdo nevezme, ale stejně tak se toho jen tak nezbavíme.

Přijměte tedy svůj strach jako součást sebe, ale vytvořte z něj vlastního partnera, spolucestujícího v dopravních prostředcích, toho, kdo s vámi dobrovolně vejde do místnosti, na jejíž zdi sedí ten malý černý pavouk, spolunocležníka v tmavém pokoji i toho, kdo vám pomůže zmáčknout tlačítko patra ve výtahu vašeho panelového domu. Vždyť přeci dva jsou více než jeden a jen je třeba pochopit, jak vaši společnou energii využít tak, abyste dosáhli cíleného výsledku, jednoduše řečeno se s ním co nejlépe sžít. Tím nejpodstatnějším v celé této hře s vlastním strachem je nejen docílení určitého nadhledu na vteřiny a minuty hrůzy, ale vždy je lepší se alespoň pokusit brát věci s určitým druhem humoru, i když opět jistě pro mnohé nepochopitelným, než brečet nad neřešitelností situace či se snad dokonce litovat.

Kdo má strach, není zbabělec, ale ten, kdo se snaží svůj strach ignorovat nejen před ostatními, ale především sám před sebou. Hledat alternativy, jak na ten svůj určitým způsobem vyzrát, zkoušet, co zrovna na ten náš vlastní nejlépe zafunguje a třeba se i vydat cestou nabídnutí strachu dohody je těžké, velmi obtížné a chce to velkou dávku odvahy.  Je jedním z nejtěžších a přitom prvních kroků jak dosáhnout svého cíle. Je stejně těžkým krokem jako občas náš život, který je někdy těžký – jeden z nejtěžších.

Autor: Hermína Muchová | čtvrtek 21.7.2016 8:00 | karma článku: 18,90 | přečteno: 284x
  • Další články autora

Hermína Muchová

Na kus řeči s Miroslavem Donutilem se vrací zpět na prkna Branického divadla

Dnes je taková móda, že divadlo je buď moderní, postmoderní, staré nebo archaické. Ale málo platné, divadlo je buď dobré nebo špatné", říká Miroslav Donutil.

28.2.2018 v 10:39 | Karma: 8,32 | Přečteno: 549x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Honza Homola z kapely Wohnout se stal v Mánesu oficiálně malířem

Honza Homola z kapely Wohnout 1. února 2018 první vernisáží výstavy obrazů v baru Mánes úspěšně odstartoval svou novou, malířskou cestu.

5.2.2018 v 7:30 | Karma: 13,11 | Přečteno: 1522x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Kolečkova Kleopatra nastavuje zrcadlo

Objevil v sobě Michal Malátný opravdového úchyla a nalezla Jitka Čvančarová muže, který nenosí ponožky v žabkách?

30.1.2018 v 7:30 | Karma: 15,33 | Přečteno: 1493x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Vernisáž autorské výstavy obrazů člena skupiny Wohnout Honzy Homoly

Honza Homola je kytarista a zpěvák skupiny Wohnout, ale zároveň i malíř, kterého čeká již tento čtvrtek v Mánesu jeho první autorská výstava.

29.1.2018 v 7:30 | Karma: 17,87 | Přečteno: 2798x | Diskuse| Pozvánky, akce

Hermína Muchová

Miroslav Táborský exceloval v Blázinci a přidal k tomu rozhovor

Herec Miroslav Táborský exceloval v Blázinci, kde na sebe vzal velmi nelehký úkol, kterému původně velmi dlouho vzdoroval. Jak se nakonec této výzvy zhostil, aby se sám nezbláznil?

26.1.2018 v 11:43 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:05

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1034x
Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com