Hermína Muchová

Hubertova jízda a jezdecké slavnosti na Kačině

11. 10. 2016 7:30:00
Krásní, statní, urození...že snad by takoví měli být vaši vysnění princi a princezny na bílém koni? Opusťte na chvíli fantazijní svět a nechte se unášet stejně krásnou realitou...

V sobotu 8. října se konaly na zámku Kačina u Kutné Hory jezdecké slavnosti spojené s Hubertovou jízdou. Milovníci ušlechtilé krásy i svátku svatého Huberta, jenž je patronem myslivců, lovců a jezdců, měli možnost shlédnout pestrý program, jehož vyvrcholením byla právě Hubertova jízda. K vidění zde byla nejen krása koňská, jezdecké umění, lovecké fanfáry, řemeslná tržnice, ale i krása veteránská, divadelní a kulinářská.

V rámci akce bylo možné navštívit i zrekonstruovanou podzemní konírnu, která je unikátní nejen svým architektonickým řešením, zachovalostí i celkovou dispozicí. Ve chvíli, kdy vkročíte do prostor, které jsou částečně zapuštěny přímo do terénu zámeckého parku, ocitnete se v dobách minulých, a i když je vše pouze v duchu expozice, je natolik autentická, že návštěvníka naprosto pohltí. Prostor dýchající lety dávno minulými přináší pohled do doby sahájící až do 30. let 20. století, kdy byl opuštěn posledním šlechtickým majitelem Quidem Thun Hohensteinem. Nyní se opět prostorem rozléhá ržání i dusot kopyt, autentické zvuky připomínající běžný chod ve stáji včetně animace, navíc okořeněno pohledem na hvězdu dostihových drah Gradiva.

Za zmínku bezesporu stojí i návštěva zámecké kuchyně, prádelny, zámeckých sklepů a lednice, což názorně přibližuje návštěvníkům obrázek toho, jak se na zámku dříve žilo.

S koňmi či bez koní stojí jistě zámek Kačina za návštěvu.

Pár slov o Hubertově jízdě...Hubertova jízda je vyvrcholením jezdecké sezony, a i když svátek Huberta připadá kalendářně na 3. listopadu, konají se tyto akce na mnoha místech již od září. Před samotným začátkem Hubertovy jízdy bývá lot jezdců rozdělen do několika skupin podle svých jezdeckých dovedností, trasa s překážkami je předem připravena a celou jezdeckou skupinu vede tzv. master spolu s jezdcem s liščím ohonem symbolizujícím dávnou tradici honu na lišku. Trasy jsou vedeny převážně krajinou, což během barevného podzimu samo o sobě vnáší do jízd nádherný pocit romantiky, stejně jako sama tradice těchto jízd. V průběhu cesty bývá na jezdce připraveno občerstvení a poslední fází bývá hon na lišku, tzv. "Halali". Vítězem se stává jezdec, který tuto kořist uloví.

Pavla Kašparová a Karel Dvořák - PAS DE DEUX - tanec dvou

Vendula Šponarová a krasavec Pieter van Diphoorn...drezura s prvky vysoké školy

Leona Satoriová...formanská jízda, předvedení v zápřeží

Voltižní vystoupení dětí na starokladrubské klisně

Hubertova jízda

Lovecké fanfáry, koncert lesních rohů

Přehlídka veteránů

Divadlo Emillion...drezůra neposlušných pštrosů

Zámecká konírna

Hvězda dostihových drah první poloviny 20. století, plemenný plnokrevník Gradivo

Zámek Kačina

Více fotografií na mém FB....

Autor: Hermína Muchová | karma: 21.01 | přečteno: 645 ×
Poslední články autora