Odvolání

8. 02. 2017 7:30:00
Neortodoxní přístup k církvi, vlastní pojetí katolického semináře, kázání o vlastní odvaze i nebezpečná pravdomluvnost směřuje v církevním prostředí k jedinému, a tím je Odvolání.

Dožene nás špatná minulost i přes naši očistu a nebude nikdy odpuštěna? Proč se k ní tedy hlásit? Bude lží, pokud jí pouze nezmíníme? Je důležitější upřímnost nebo životní klid?

Mark Dolson je mladý muž, který ve svém životě již ledacos prožil, až konečně dospěl do stádia, kdy má ve svém životě jasně daný cíl. Rozhodl se, že se stane knězem, zasvětí celý svůj další život církvi, a tak navštěvuje katolický seminář, který jej má na novou roli připravit. V této cestě mu má být nápomocen jeho mentor otec Farley, který je velmi oblíbeným a uznávaným mezi svými farníky i monsignorem Barkem a především ví, jak vystupovat a hovořit ke svým lidem.

Marka lze jednoduše charakterizovat jako osobu žijící podle rčení„co na srdci, to na jazyku“, je otevřený, mluvící za každou cenu pravdu nepřipouštějíc si, že ho vlastní upřímnost může srazit na kolena. Jasně odmítá vymoženosti světa, neboť podle něj působí na člověka jako okovy bránící mu v poznání vlastní životní cesty, odmítá telefony, auta i vše, co člověka nějakým způsobem svazuje. Nechápe nic z toho, co je jasně dáno, chce lidem kázat o tom, co on považuje za podstatné, nenachází pochopení proč církev odmítá ženy jako duchovní, stejně jako proč mají být ze semináře propuštěni studenti, byť jen s náznakem homosexuálního vztahu. Zároveň nepřijímá skutečnost, že otec Farley říká svým farníkům jen to, co ví, že chtějí slyšet a navíc od nich přijímá množství darů v podobě vína, na kterém si bezesporu vybudoval svoji závislost.

Markovo vnímání světa, zapálení pro pravdu, spravedlnost a lidské hodnoty působí na diváka naivním až dětinským dojmem. Přidá-li se k tomu naprostá ignorace nepsaných zákonů a pravidel, která jsou v církevním prostředí jasně dány a vžity, vše okořeněno šířením svých přesvědčení a zásad na veřejnosti, stává se jeho kariéra kněze ohrožena. Jak by vše bylo jednoduché, nebýt vlastní minulosti a především pravdy, která přeci nikdy nemusela být vyslovena.

Tolik se otec Farley snažil vštípit Markovi přesvědčení a fakt, že by neměl dávat najevo a říkat vše tak, jak to je, ale brát především zřetel na to, co lidé chtějí slyšet a být takový, jakým ho chtějí mít. I když se Mark rozhodne udělat vše po svém, řídit se svojí vlastní cestou a pravdou, zdá se, že otec Farley přeci jen dokáže přehodnotit situaci, dát Markovi šanci a především riskovat svůj vlastní spokojený život. Snad právě Markovo přesvědčení a zapálení, způsobuje u otce Farleyho téměř až otcovsky ochranitelské sympatie a staví jej před velmi obtížné rozhodnutí, zda podpořit priority dávno zapomenuté, bojovat za něco pro něj téměř již neznámého, a to vše přes risk vlastního odvolání.

I když se na první pohled jeví životní cíl obou stejný a mělo by tak být zjevné, kdo komu pomáhá, až sama hra ukáže, že role učitele a žáka může vyústit v nečekaný zvrat, i to, že vzájemné jiskry vzteku, křiku a vzdoru mohou vyústit v určitý vzájemný druh pochopení.

Nelze si nepovšimnout skutečnosti, že se vše odehrává na půdě církve, tedy na první pohled může vzniknout pocit, že se jedná o poměrně kontroverzní téma, avšak hra ani náznakem neřeší otázku víry jako takové. Pozorný divák pochopí, že podstata a pointa hry je ve skutečnosti tématu fungování církve na míle vzdálena. Církevní prostředí zde pro diváky zaujímá funkci názorné představy, prostoru jasně viditelného a čitelného, kterým by teoreticky mohlo být jakékoliv jiné prostředí spojené s danou pointou hry. Snad právě proto, že církev jako taková vzbuzuje v lidech emoce, nastoluje otázky ohledně víry a vyžaduje vlastní názor, navozuje toto prostředí intenzivnější prožitek celé situace lépe než prostředí bez emočního náboje.

I když je to na první pohled téměř nemyslitelné a samo téma k tomu jen stěží svádí, diváci se při představení i několikrát zasmějí. Je na místě ocenit určitý podtext nadsázky a zdravého inteligentního humoru, kterým je hra místy provázena, což dokáže odlehčit nejen závažnost příběhu, ale i pobavit diváky. Velice podstatné je zmínit, že v celé hře není jediný prvek, který by mohl určitým způsobem urazit nebo pobouřit i nejkonzervativnější zástupce církve, neboť je využíváno opravdu čistě jen prostředí církve jako prostředníka mezi divákem a skutečnou pointou hry a nikoliv téma víry.

Přes minimální aranžmá zcela jasně navozuje vizualizaci prostředí i atmosféru daného prostoru bez zbytečných okázalostí a nástrojů k pochopení situace. To vše dokonale podtrženo hudbou, dokonalými zvukovými i světelnými efekty, které navozují opravdovost a živost scény, díky čemuž se divák cítí součástí probíhajících scén.

Z obou protagonistů přímo sálá vědomí, že ví, koho hrají. Dokázali se s rolemi natolik dobře sžít, že každé slovo i pohyb je propracován do nejmenšího detailu, jejich osoby jsou naprosto živé, autentické a přesvědčivé, že o jejich opravdovosti nelze pochybovat. Je zde vidět skvělá sehranost i vzájemná spolupráce obou herců, na jejichž výkonech stál samotný základ hry. Vzhledem k malému divadelnímu prostoru nelze stavět hru na velkém aranžmá, to nejdůležitější co zde figuruje a na čem hra stojí, je pouze dialog obou postav, ztvárnění rolí, jejich charakterů a emocí.

Skvělý výkon Miroslava Táborského v roli herce, byl vzhledem k jeho hereckým zkušenostem určitým způsobem očekáván, avšak toto očekávání dokázal ztvárněním otce Farleyho překonat. Rozhodnutí o jeho působení v dané hře i v roli režiséra, bylo krokem zdařilým a úspěšným, stejně jako nelze přehlédnout profesionálně propracované detaily každého kroku, který s inscenací souvisí. Určitým milým překvapením byl herec Filip Cíl v roli Marka Dolsona, který se i přes svůj mladý věk a divadelní zkušenosti dokázal dokonale ztotožnit se svojí postavou, zhostil se své poměrně těžké role obdivuhodně, autenticky dokázal vyjádřit charakter postavy, emoční prožitky i celkový projev tak, že mohl směle konkurovat a doplňovat zkušenějšího kolegu.

I sebelepší herecké výkony však mohou leckdy zapadnout v nedokonalosti ostatních aspektů vedoucích k dokonalosti inscenace, neboť to, co si divák z divadla odnáší, je pocit z představení jako celku. V případě Odvolání nelze než konstatovat, že se jedná o dokonalý celek, jehož jednotlivé díly do sebe zapadají, každý detail představení je jeho nedílnou součástí a smyslem, což po hodině a půl představení vede k jasně danému závěru.

Odcházející divák shlédl emočně silné divadelní představení, které zákonitě muselo v jeho nitru zanechat stopu, ať již vědomě či nevědomě, rozvířilo v každém otázku pravdy jako symbolu vlastní životní cesty a možná i nového vlastního náhledu na životní priority.

Jako již několikrát, i v tomto případě Divadlo v Řeznické představilo divákům hru, která jim má co nabídnout, má pro diváky smysl a odvedlo výbornou detailní práci, na kterou může být právem hrdé, což snad ocení i mnoho dalších diváků, kteří se na toto představení přijdou podívat.

Fotografie ze hry Odvolání

Foto: Alena Hrbková

Autor: Hermína Muchová | středa 8.2.2017 7:30 | karma článku: 16.70 | přečteno: 332x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.60 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.87 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 229 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1034

Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...