Brouk v hlavě

24. 04. 2017 9:31:20
Když brouk v hlavě se vám usadí a sžíravou myšlenku tam nasadí, to se začnou díti věci...my jsme toho byli svědci...

Ve dnech 7.- 9. dubna proběhla pod názvem Klicperovy divadelní hry, krajská soutěžní přehlídka amatérských divadelních souborů. Vyhlašovatelem 18. ročníku soutěže byl Svaz českých divadelních ochotníků s Městem Sadská a na vítěze čekal postup na národní přehlídku Krakonošův divadelní podzim. Kdo navštívil některé z představení, odnesl si skvělý kulturní zážitek a navíc podpořil snahu herců předvést co nejlepší výkony, které si pro diváky připravili.

I když úroveň všech představení byla velmi dobrá, vítěz mohl být jen jeden a tím se stala bezesporu zaslouženě Dobřichovická divadelní společnost, která vystoupila s inscenací Brouk v hlavě, v režii Petra Říhy.

Autorem vítězné hry je francouzský dramatik Georges Feydeau a jedná se o jeho nejhranější dílo. Fraška, odehrávající se na přelomu 19. a 20. století v Paříži, se stala součástí repertoáru nejednoho divadla, a tak bylo zajímavé sledovat pojetí inscenace Dobřichovickou divadelní společností.

Hru lze popsat jako „lechtivou“ situační komedii, ve které nechybí humor, vtip a ironie, což je jistě samo o sobě dobrou předzvěstí zajímavé inscenace. Samotný příběh a děj hry je velmi jednoduchý a pochopitelný, vše se odehrává okolo neuskutečněné nevěry a touhy nachytat manžela při činu a nápad prověřit manželskou věrnost, což v důsledku znamená přivést všechny postavy hry do hotelu U Něžné kočičky. Děj se neobejde bez mnoha zápletek, omylů, nedorozumění i záměně osob pramenící z mistrně vyvedené dvojrole a především mnoha humorných scén.

I když určitá část úspěchu stojí právě na vytříbeném humoru, ta nejpodstatnější část závisí na uměleckém ztvárnění a projevu herců. I sebedokonalejší hra by nebyla úspěšná, pokud by se nezdařil výběr hereckého obsazení, podání dialogů i vzájemná sehranost.

Dobřichovická divadelní společnost splnila všechny aspekty vedoucí k úspěchu a divákům předvedla vynikající představení daleko přesahující pouze ochotnické divadlo. Jejich výkon lze bez sebemenšího zaváhání zařadit mezi představení profesionálních divadelních scén.

Dokázali diváky nadchnout, bavit po celou dobu poměrně dlouhého představení a zároveň předvádět maximální výkon. Je nutné vyzdvihnout nejen výkon samotný, ale především celkový výraz, dialog, přesné načasování gagů, lehkost a celkový projev každého, kdo v inscenaci vystoupil, neboť každý jednotlivec s vlastním jedinečným výstupem utvářel část naprosto geniálního sehraného celku. Každá jednotlivá postava měla svůj vlastní šarm, gestikulaci a celkový projev, který by mu mohl nejeden profesionální herec závidět. Je tedy na místě podotknout, že výběr této společnosti je vskutku jedinečný a originální.

Z projevu každé postavy sálala maximální schopnost ovládnout jeviště, zaujmout diváky a udržet jejich pozornost po celou dobu představení. O schopnosti dokázat bavit diváky vypovídal častý hlasitý smích obecenstva nesoucí se sálem a jen stěží dokázalo představení nechat některého diváka bez silných emocí.

Nelze než podotknout, že představení udělalo na diváka hodnotný umělecký dojem, čas strávený v divadle nebyl marný a pro diváky se stal bezesporu kulturním přínosem.

Dobřichovická divadelní společnost v Sadské získala čtyři ocenění ze šesti, což je jejich doposud největší úspěch. Do Dobřichovic tak putovala nejen hlavní cena za nejlepší inscenaci, ale i cena za nejlepší režii (Petr Říha), hlavní cena za nejlepší mužský výkon (Karel Král – dvojrole a Jiří Šafránek - Kamil Champsboisy) a čestné uznání za herecký výkon (Petr Bendl – doktor Finache).

Velká gratulace Dobřichovické divadelní společnosti a již v následujícím článku se můžete těšit na rozhovor s doktorem Finache v podání Petra Bendla.

Fotografie z představení Brouk v hlavě

Foto: archiv Dobřichovická divadelní společnost

Autor: Hermína Muchová | pondělí 24.4.2017 9:31 | karma článku: 18.12 | přečteno: 1111x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.97 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1034

Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...