Noc divadel odhalí i divadelní zákulisí

9. 11. 2017 9:21:09
Život je divadlo tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát a divadlo je posledním místem, kde se lidé ještě poslouchají.

Blíží se třetí listopadová sobota a s ní již pátý ročník akce pro všechny milovníky divadelního umění nazvaná Noc divadel, jejímž posláním je prezentovat divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě. Akce je součástí evropského projektu European Theatre Night, konajícího se již od roku 2008 právě každou třetí listopadovou sobotu. Zakladateli Noci divadel jsou chorvatští divadelníci, ke kterým se následně přidali milovníci divadla i z dalších evropských zemí. V roce 2013 byla do projektu zapojena i Česká republika a již v prvním ročníku ho navštívilo více než 40 000 diváků sledujících vystoupení 80 amatérských i profesionálních divadel a souborů. O vzrůstající popularitě akce vypovídá skutečnost, že v roce loňském, bylo do projektu zapojeno již 130 divadel a návštěvnost přesáhla 50 000 návštěvníků.

Do letošního ročníku tohoto divadelního svátku se zapojilo opět více než 100 divadel a na návštěvníky čeká více než 500 divadelních představení různých žánrů. V prostorách divadel, která byla do projektu zapojena, bude dne 18. listopadu v odpoledních a večerních hodinách připraven bohatý program, který zahrne nejen samotná divadelní představení, ale i přednášky, scénická čtení, hudební produkce, workshopy, interaktivní programy, populárně-naučné programy, výstavy, prohlídky, autogramiády, vystoupení a divadelní dílny pro děti i dospělé.

Nebudou chybět ani velmi oblíbené prohlídky divadelních zákulisí, tajemných prostor, které jsou běžně veřejnosti nepřístupné. Zájemci budou moci spatřit místa, kde se herci vžívají do svých rolí, v šatnách na toaletních stolcích voní nedovřená tělka, místa kde všude vede velké množství kabelů a leží nespočet různých rekvizit. Když budou mít návštěvníci štěstí, možná zde potají i herce, kteří jim jistě ochotně vysvětlí i to, co například v divadelním slangu znamená takový žion, záporák nebo vokno.

Letošní motto Noci divadel se nese v duchu Forever Young, a právě proto je určitá část programu cílena na náctileté diváky, kteří se v divadelním prostředí teprve rozkoukávají. Možná je program připravený speciálně pro ně zaujme natolik, že se z nich stanou pravidelní divadelní návštěvníci.

Pokud v průběhu roku nechodíte často do divadel například z finančních důvodů, bude pro vás jistě milé zjištění, že je většina představení zdarma, případně za symbolické nebo zlevněné vstupné. Noc divadel je projekt umožňující kulturní vyžití každému, kdo se rád nechá zlákat světem umění, příběhů a alespoň na chvíli rád unikne do jiného světa. Všechny informace o divadlech a připravovaném programu naleznete na stránkách Noci divadel, kterou spravuje Institut umění – Divadelní ústav, který je zároveň koordinátorem tohoto projektu.

Potenciál projektu tkví v rozšíření povědomí diváků o jednotlivých divadelních scénách i českého divadla jako takového, což je bezesporu velice přínosné pro kulturní život naší země i rozšíření kulturních obzorů každého z nás.

Seznam divadel, která se do projektu zapojila:

Boleradice: Divadelní spolek bratří Mrštíků Boleradice

Brno: Husa na provázku, Divadlo BARKA, Buranteatr, Divadlo Radost, Divadlo Bolka Polívky, Divadlo na Orlí

Broumov: Městské divadlo Broumov

České Budějovice: Jihočeské divadlo

Hradec Králové: Klicperovo divadlo Hradec Králové, Divadlo Drak a Mezinárodní institut figurálního divadla

Cheb: Západočeské divadlo v Chebu

Jeseník: Městské kulturní zařízení Jeseník / Divadlo Petra Bezruče

Jihlava: Horácké divadlo Jihlava

Karlovy Vary: Karlovarské městské divadlo, Divadlo Dagmar

Kladno: Městské divadlo Kladno, Divadlo Lampion

Liberec: Divadlo F.X.Šaldy, Naivní divadlo Liberec

Litvínov: Docela velké divadlo

Mladá Boleslav: Městské divadlo Mladá Boleslav

Most: Městské divadlo v Mostě

Nučice: Ochotnický spolek Žumpa

Olomouc: Divadlo hudby - Muzeum umění Olomouc, Divadlo Tramtarie, Moravské divadlo Olomouc, Divadlo na cucky

Ostrava: Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Petra Bezruče, Divadlo Loutek Ostrava

Pardubice: Východočeské divadlo Pardubice

Písek: Divadlo Fráni Šrámka v Písku

Plzeň: Divadlo J.K.Tyla

Praha: Tantehorse / Werichova vila, Hudební divadlo Karlín, Divadlo U Valšů / Život 90, Divadlo Image, Knihovna Václava Havla, Divadlo Viola, Divadlo na půdě - Cross CLUB, HILT black light theatre, Studio Paměť, Divadlo Kámen, Černé divadlo METRO, Divadlo na Fidlovačce, Divadlo Archa, Divadlo Na zábradlí, Žižkovské divadlo Járy Cimrmana, Divadlo DISK, Studio DVA divadlo, Vršovické divadlo MANA, Divadlo Jana Kašky, Divadlo Kampa, Divadlo D21, Studio ALTA, Národní divadlo, Městská knihovna v Praze, Divadlo X10, Divadlo Karla Hackera, Prague Shakespeare Company, Alabaster Cat, Divadlo Na Prádle, Divadlo NoD, MeetFactory, Dejvické divadlo, Švandovo divadlo na Smíchově, PONEC- divadlo pro tanec, Studio Žižkov, Divadlo na Vinohradech, Divadlo Orfeus, Divadlo v Dlouhé, Divadlo Spejbla a Hurvínka, Alfred ve dvoře, Diavdelní studio Neklid, Městská divadla pražská, Institut umění - Divadelní ústav, OLDstars, Divadlo v Řeznické, Minor, ProDivadlo, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo v Celetné / Spolek Kašpar, Činoherní klub, Činoherní kavárna, Studio Ypsilon

Příbram: Malé svatohorské divadélko Gymnázia pod Svatou Horou

Rožnov pod Radhoštěm: Nahé divadlo / ZUŠ Rožnov pod Radhoštěm

Rumburk: Dům kultury Střelnice Rumburk

Šumperk: Divadlo Šumperk

Tábor: Divadlo Oskara Nedbala Tábor

Třinec: Kulturní centrum TRISIA

Uherské Hradiště: Slovácké divadlo

Varnsdorf: Městské divadlo Varnsdorf

Znojmo: Městské divadlo Znojmo

Železný Brod: Městské divadlo Železný Brod / Studio Hamlet Železný Brod

Autor: Hermína Muchová | čtvrtek 9.11.2017 9:21 | karma článku: 8.72 | přečteno: 374x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.08 | Přečteno: 216 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.28 | Přečteno: 310 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1034

Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...