První psychologická pomoc by měla být samozřejmostí

10. 08. 2015 15:15:35
I když se v poslední době občas objeví nový článek o psychických nemocech, bohužel k tomu ve většině případech dochází až ve chvíli, kdy na sebe psychicky nemocný jedinec strhne pozornost médií vlastním výsledným malérem.

Důsledkem toho jsou diskuze o tom, že psychicky nemocní jedinci by vlastně měli být drženi nejlépe celoživotně pod zámkem, aby nikomu nemohli ublížit. Připouštím, že v některých případech došlo k pochybení a mělo tomu tak být, ale to jsou jen kapky v moři těch, které trápí nějaký problém spojený s hlavou. Každému by prospělo rozšířit si povědomí o tom, co vše nemusí v hlavě správně fungovat a jaké jsou vlastně projevy různých psychických onemocnění.

Poskytnout první pomoc zraněným by měla být brána jako samozřejmost. To, že tomu tak bohužel není, je pochopitelně už na jiné téma. Vycházím-li z předpokladu, že člověk chce dotyčnému v případě nouze pomoci, měl by znát nejen onu zmíněnou první pomoc, ale i projevy základních psychických nemocí. Pochopitelně nikdo nechce, abyste byli na místě schopni rozeznat přesnou psychickou diagnózu, ale není k zahození mít alespoň povědomí o tom, jak se zachovat v případě přinejmenším jasně daných projevů. Jednoduše řečeno, pokud vidíte, že někdo krvácí, přiložíte dostupný obvaz, pokud někdo prožívá panickou ataku, měli byste vědět, že jediné, jak můžete pomoci, je dotyčného uklidnit a odvést jeho pozornost jinam.

Důvodů, proč někomu pomoci je mnoho. Vynechám-li etiku, zákon i dobrý pocit, je povědomí o různých psychických problémech, které lidi provází, rozšířením vlastních obzorů, možností zamyslet se nad vlastními starostmi, problémy a bolístkami i ukázka toho, že když je pevná vůle a odhodlání, dá se v životě překonat i nemožné. Ač se to může zdát vůči nemocným sobecké, můžou jejich starosti ulevit od těch vašich. Přiznejme si, že člověk je od přírody občas škodolibý a na stejném principu, tedy radovat se z cizího neštěstí, mu může být právě vědomí toho, že na tom není až tak špatně, určitým způsobem prospěšné.

Dalším důvodem osvojení si základní první pomoci lidem trpících psychickými problémy je právě psychická pomoc pro tyto osoby. Budou-li vědět, že lidé nejsou úplně lhostejní ke svému okolí a mají povědomí o tom, jak jim v kritických situacích pomoci, napomohou určitým způsobem i jejich léčbě.

Pevně věřím, že jednou dojde k všeobecnému pochopení faktu, že i když některé civilizační psychické choroby vypadají směšně, dokážou směle konkurovat potížím fyzickým, ba naopak mnohdy dokážou nemocného potrápit mnohem více než nemoci společností přijaté za samozřejmé a pochopené.

Autor: Hermína Muchová | pondělí 10.8.2015 15:15 | karma článku: 9.51 | přečteno: 268x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 85 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 162 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 135 |
Počet článků 164 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1034

Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...