Odstranění problémů místo léčby příznaků

Léčba příznaků místo odstranění problémů, i tak by mohlo být nazýváno zdravotnictví 21. století.  Důvody jsou na první pohled zřejmé, ale změna pravděpodobně v nedohlednu.

Času málo, starostí mnoho a sebemenší zájem o jakoukoliv změnu nulový, je obrázek průměrného člověka dnešní doby. Myšlení nastaveno na automat, nakoupit raději vše v nejbližším supermarketu než se pokusit něco samostatně vypěstovat, se vším tiše souhlasit a následně nahlas nadávat. Nelze nezmínit péči o vlastní zdraví, kdy návštěva lékaře nebo dokonce vyležení chřipky v posteli, začíná být výsadou pouze nezaměstnaných. Většina zaměstnaných si při zdravotních problémech raději místo oběda odskočí do lékárny a zakoupí předražené prášky bez předpisu známých z reklam a letáků.

Pokud už se člověk vypraví k praktickému lékaři, má na rozdíl od naordinované samoléčby reálnou šanci, že se fyzických potíží zbaví. Lékař obvykle provede odběr krve, ze kterého lze zjistit příčinu problémů a podle toho je zahájena léčba, například příslušnými antibiotiky. Na základě odhalení problému, může tedy dojít i k následné léčbě příznaků. Dalo by se říci, naprosto jednoduchý a přirozený proces. Ne vždy to je ale pravidlem. I když se některé příznaky na první pohled vážou na jasně dané příčiny, jsou oblasti zdravotnictví, kde je toto velmi obtížné rozeznat.

Trápí-li pacienta hlava spojená s psychickými problémy a všechny vyšetření dopadly v pořádku, přichází stanovení diagnózy lékařem – psychiatrem. Dle příznaků, které pacient popíše, není většinou nic složitého problém pojmenovat a nasadit příslušnou medikaci. Existují určité vzorce chování, dle kterých se následná diagnóza stanoví, vypíše se zdravotnická dokumentace a člověku se v důsledku předepsaných léků uleví. Pokud nedojde k situaci, že by pacient léky špatně snášel, není důvod, aby léky nezabraly. Pacient užívá léky a zdá se být uzdraven.  To, že tomu tak není, pozná ve chvíli, kdy dojde k vysazení těchto léků. Důvod je naprosto prostý a není k jeho rozpoznání nezbytné ani studium Vysoké školy. Je jen škoda, že lékaři, kteří školu studovat museli, nedokážou občas pochopit fakt, že bez jasně rozpoznaného důvodu problémů, nemohou nikdy zdárně vyřešit a vyléčit příčinu.

Co je však velmi důležité zmínit je fakt, že problém rozeznávání skutečných problémů a následného řešení příznaků a důsledků, není problémem pouze lidí. Toto téma se kromě lidské populace týká i zvířat, která si na rozdíl od lidí nedokážou říci, co je trápí. Zvířata jsou závislá pouze na svých lidech, kteří musí posoudit, co je pro ně nejlepš, a zda všechny konvenční metody jsou vždy nejlepší pro jejich zvíře. Možná by občas stálo za to zamyslet se, zda není čas pro změnu v léčbě, terapii a především fakt, že i ta na první pohled nejjednodušší metoda léčby, může být tou nejúčinnější.

Autor: Hermína Muchová | pondělí 17.8.2015 10:47 | karma článku: 8,87 | přečteno: 753x
  • Další články autora

Hermína Muchová

Zrození Kleopatry

25.1.2018 v 10:21 | Karma: 9,46

Hermína Muchová

Blázinec v Českém Brodě

16.1.2018 v 7:30 | Karma: 8,97

Hermína Muchová

Útěky za vlastní identitou

5.12.2017 v 7:30 | Karma: 11,89
  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1034x
Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com