Zachrání děti kamerový systém?

14. 10. 2015 13:04:55
Je přesně rok po tragédii, která se odehrála ve Žďáru nad Sázavou, kde psychicky nemocná žena zaútočila nožem na studenty střední školy a při útoku bohužel vyhasl jeden, pouze šestnáctiletý život.

Je přesně rok po tragédii, která se odehrála ve Žďáru nad Sázavou, kde psychicky nemocná žena zaútočila nožem na studenty střední školy a při útoku bohužel vyhasl jeden, pouze šestnáctiletý život.

Dramatická událost se navíc odehrála ve školní budově, kde tato žena neměla co dělat, čímž byla v bezprostřední době po útoku kladena otázka nejen ze strany rodičů, ale i zaměstnanců škol, jakým způsobem děti ochránit, aby se stejná tragédie nemohla v budoucnu opakovat.

Jedním, na první pohled logickým řešením, byl ve školách a školkách nápad instalace kamerových systémů, který by měl studenty ochránit. Mnoho školních zařízení svůj nápad realizovalo a mnoho dalších tento plán zvažuje. V rámci otázky, zda instalovat kamery či nikoliv, by měly být vždy zváženy všechny důsledky tohoto rozhodnutí a nehledět pouze na plánovaný účel ochrany studentů.

Toto rozhodnutí vychází většinou ze spolupráce a dohody ředitelů škol, zaměstnanců a rodičů žáků s tím, že názory jednotlivců se pochopitelně liší a obě strany mají své jasně stanovené argumenty, proč jsou pro danou věc či nikoliv. Už jen proto, že se v tomto konkrétním případu jedná o děti, je třeba tomuto rozhodnutí věnovat velmi pečlivé zvážení a nejednat pouze na základě toho, že "tam vedle to mají taky" nebo hysterického nákupu kamer z důvodů právě proběhlé tragické události.

I když se to nebude mnohým zamlouvat, i studenti a děti mají svá práva, a i když se jich většinou nikdo na názor v tomto ohledu neptá, nechtějí být na každém kroku šmírováni. Pokud člověk ví, že ho sleduje kamera, podvědomě tomu své chování přizpůsobuje a ve většině případu se nechová přirozeně. Zkuste si představit, že vás někdo zastaví na ulici s mikrofonem a kamerou a vy víte, že budete v telce. Podvědomě se snažíte v danou chvíli zapůsobit, abyste vypadali co nejlépe a zároveň nejpřirozeněji, čímž zákonitě dojde k tomu, že vypadáte strojeně a nepřirozeně. V případě dětí nejde pochopitelně o to, jak na monitorovacím zařízení vypadají, ale čistě o fakt, že jejich podvědomí ví, že jsou sledováni a podvědomě se nechovají přirozeně.

Je něco jiného, pokud umístíte kameru před vchodové dveře, proti tomu se samozřejmě nedá říci jediné špatné slovo, naopak může mít pro některé děti tato jediná kamera psychologické plus, že jsou v bezpečí. Děti jsou samostatně myslící bytosti, vidí, slyší a dokážou si domyslet důsledky. Chápou, že kamera je pouze přístroj a pokud do školy někdo se špatným úmyslem pronikne, kamery ve třídě, tělocvičně, na každém rohu chodby, v jídelně nebo dokonce na toaletách, nikoho nezachrání.

I v případě, že by někdo sledovací monitory hlídal nepřetržitě, nerozpozná u vstupních dveří, zda vstupující osoba do budovy je rodič nebo nebezpečný nemocný člověk. Na první pohled duševně nemocné není možné vždy rozpoznat, naopak u některých psychických nemocí na člověku nepoznáte, že má závažný problém a je hrozbou pro své okolí až do chvíle, než se odhodlá k činu. Ve chvíli, kdy osoba sledující monitor uvidí útočníka při činu, je většinou pozdě i na to, aby vstal ze židle.

Pomocí kamery nelze těmto činům ani předcházet, ani jim v daný okamžik zabránit a k dohledání pachatele dochází většinou hned na místě, tedy použití záznamu ke zpětnému dohledání pachatele, je prakticky zbytečné. Jediné k čemu mohou kamery posloužit je psychologický dojem pro některé žáky, jejich rodiče a zaměstnance a také jejich vnitřní pocit, že pro své děti a svěřence udělali v rámci bezpečnosti maximum. Udělat něco víc opravdu v jejich silách není. Zajištění bezpečnosti musí vycházet z naprosto jiných míst a jednání především o příčinách nebezpečí než jsou debaty o instalaci kamerových systémů jako jeho důsledcích.

Kamerový systém je jistě výhodný například při odhalování krádeží ve školních zařízeních, kdy se v případě kamery se záznam zloděj lehce rozpozná a je šance jej dohledat. Jenže útočník s nožem není odcizená věc, která se časem nalezne a vrátí majiteli. Naštěstí k takto tragickým situacích nedochází tak často jako ke krádežím, a právě proto se nabízí zamyšlení nad tím, zda opravdu riziko, že k podobnému útoku dojde, není na nižším stupínku vah než zachování svobodného studentského života bez sledování.

Riziko, že se dítěti stane něco špatného, je každý den při každé činnosti výrazně vyšší než to, že se právě v jeho škole a právě jemu, stane něco, co si nikdo z rodičů nechce ani představit. Nástrahy života jsou mnohem nebezpečnější než toto riziko, každé přecházení silnice je nebezpečné, každý člověk, kterého dítě potká, může být rizikem. Jsou věci, které neovlivníme, můžeme se snažit zabezpečit svůj život i život dětí maximálně jak nám to technické vybavení dovolí, ale nikdy není nic jistého. Naopak, snad i díky zákonu schválnosti, dochází k tragédiím tam, kde by to málokdo čekal.

Odpověď na otázku, zda kamerový systém ochrání děti a studenty, je tedy jasná. V některých oblastech je jistě kamerový systém vhodným řešením a pomocníkem, ale ochrana osob proti páchání trestné činnosti psychicky narušenými jedinců ve školních zařízeních mezi ně nepatří. Navíc v tomto případě neposlouží ani jako psychologický faktor, jak útočníky od plánovaných činů odradit. Člověk jednající pod silou svých vlastních bludů, zajisté nehledí na označení budovy, zda je objekt snímán kamerovým systémem.

Autor: Hermína Muchová | středa 14.10.2015 13:04 | karma článku: 20.25 | přečteno: 1383x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.19 | Přečteno: 528 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.51 | Přečteno: 1825 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 275 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 206 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 269 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1034

Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...