Hermína Muchová

Dárek, který u srdce zahřeje - do chvíle, než exekutor se vám vysměje

19. 11. 2015 10:15:33
I když si myslím, že je téměř zbytečné opakovat téma lidské hlouposti nákupů na splátky, neboť česká společnost se stále jeví jako nepoučitelná, je tu stále ještě naděje.

I když si myslím, že je téměř zbytečné opakovat téma lidské hlouposti nákupů na splátky, neboť česká společnost se stále jeví jako nepoučitelná, je tu stále ještě naděje. I kdyby článek odradil alespoň jediného člověka od nápadu podepsat nevýhodnou smlouvu výměnou za cokoliv, čím letos o Vánocích obdaří někoho blízkého, mají tyto řádky smysl.

Společnosti a banky zaručující pomoc a vyřešení finančních problémů jsou dnes viditelné všude. Mají zaplacenou reklamu v celé síti médií i vylepovacích ploch v ulicích a do reklamy dávají nemalé peníze. Mohou si to dovolit, protože byznys s dlužníky je v dnešní době jedním z nejvýnosnějších. Nejen proto, že jim nahrává jak česká legislativa, tak i denně zvyšující se počet těch, kteří se dostávají do finančních problémů a v podstatě jsou na nich závislí.

Člověk může mít tedy na první pohled pocit, že i kdyby se jednou dostal do finančních potíží, vždy se najde někdo, kdo mu pomůže a ochrání. Skutečnost je taková, že ti, kterých se nabídka služeb týká, jí možná jednou využili a dostali se do ještě většího maléru a nyní jsou ve fázi, kdy pouze přebírají soudní rozhodnutí o exekuci, neboť v jejich situaci už o ně ani tyto společnosti nemají zájem. Potencionální klienti, kteří prozatím nemají potřebu jejich služeb využít, si ani nepřipouští, že by se jich tento problém mohl v budoucnu týkat.

Omyl, do situace, kdy se z potencionálního klienta stane nervově zhroucený jedinec hledající nejbližší kliku jedné z jejich poboček, se může dostat každý jednodušeji, než si vůbec dokáže představit. Otázka, jak se zbavit dluhů, je bohužel jedním z hlavních témat dnešní doby a pokud nedojde k radikální změně především v přístupu jak aktuálních tak budoucích dlužníků, jinak tomu ani v nejbližší době nebude.

Právě v těchto dnech si „zachraňující společnosti“ mnou ruce, protože již za nedlouho je čekají nové žně. Blíží se čas Vánoc a lidé začínají ve velkém nakupovat vánoční dárky na splátky, kterými dočasně potěší své blízké. Slovo dočasně se bude pochopitelně lišit a odvíjet od výše příjmu i zodpovědnosti splatit dárek až do poslední splátky. Někde dojde k rozčarování již po prvním měsíci, kdy si dotyčný uvědomí, že ji vlastně nemá z čeho splácet, u někoho třeba až za pár měsíců před letními prázdninami, kdy bude chtít peníze investovat do něčeho jiného. Ve chvíli, kdy potřebujeme uhradit jiný aktuálně příjemnější výdaj jako je již zmíněná rodinná dovolená, je těžké najít motivaci uhradit něco, co jsme někomu již dávno dali než se raději vydat s rodinou na dovolenou.

Na druhou stranu, nemusí to být vlastně až tak těžké rozhodování. Vždyť tu přeci bude další možnost řešení, a to uhradit splátku a plánovaný zájezd zakoupit opět na splátky. Šlo to jednou, tak proč by to nemělo jít znovu. A hle, ono to vážně funguje. Dokud se člověk nedostane do kolotoče exekucí, vždy se najde nějaká spásná společnost, která mu něco prodá, převede apod.

Na zájezd jsme odjeli a ani se neotočíme a máme tu další Vánoce. O těch loňských jsme byli velice „uvědomělí“ a rozložili jsme si splátky sice na hodně dlouho, ale platíme relativně nízké splátky. Začínáme plánovat nákup dárků pro své blízké. Jistou představu již máme, a i když ten malý červík pudu sebezáchovy začíná vrtat v našem svědomí, jdeme do toho ještě jednou. Úspěšně jsme v našem svědomí i vědomí zahnali pochyby a docházíme k vlastnímu přesvědčení, že není důvod měnit něco, co tak skvěle funguje. Vždyť přeci vše splácím jak mám, tak proč to ještě jednou naposledy nezkusit!

Je to tak jednoduché a na nějaké následky za pár měsíců obzvlášť v době vánočního nákupního šílenství není čas ani chuť. Dnes je dnes a zítra je zítra. V určitých případech je toto jistě skvělý přístup k životu, ale v tomto případě je to přímá cesta do pekla, nebo alespoň k exekutorovi. Jak jednoduché a bezproblémové nakupování! V ruce držíte balíček s vánoční mašlí, u srdce hřeje spokojený pocit z dobře vykonané práce a ještě větší z toho, že jste aktuálně nic neutratili.

Obdarovaný bude jistě také nadšen, pochopitelně mu nebudete sdělovat, k čemu jste se zavázali. Možná budete mít štěstí, vše dobře dopadne a uhradíte jen vysoké úroky. Možná se zrovna vás toto netýká a budete tím, kdo bude spokojen. Přeji vám to, ale možná se prostě jen něco málo zvrtne, přijdete o práci nebo se vám stane úraz a zůstanete delší dobu doma. Nikomu bych to nepřála, ale věřím, že až půjdete koupit na splátky například manželce k Vánocům pračku nebo manželovi nový mobilní telefon, snad vám alespoň na vteřinu vyvstane na mysli otázka, zda je opravdu rozumné věnovat svůj autogram za tímto účelem.

Chcete-li udělat blízkým radost, darujte jim především pocit bezpečí a nedopusťte, aby jednoho dne museli řešit situaci o přežití, až na vaše dveře zaklepe exekutor. Žádný dárek za to opravdu nestojí, nová pračka, vysavač ani zájezd.

I když je občas těžké finančně vyjít a je těžké našetřit na nové věci, vždy se lépe řeší dočasná situace praní bez nové pračky, než to, až se na vašich dveřích objeví páska exekuce. Pokud se rozhodnete, že vám podpis smlouvy za novou pračku stojí, vždy čtěte, co podepisujete. Občas člověk jen nechápavě kroutí hlavou, co je někdo schopen podepsat a jaké údaje poskytnout jen proto, aby dostal v obchodě slevovou kartu. Při podpisu prodeje na splátky jde ale o víc než jen o váš podpis, jde především o vaši budoucnost. Za vteřinu se podepíšete, ale následky můžete řešit i mnoho dalších let.

Autor: Hermína Muchová | karma: 17.55 | přečteno: 840 ×
Poslední články autora