Hra na Vánoce skončila, dnes uvádíme Silvestr!

Poslední úklony herců na divadelním jevišti a diváci se pomalu trousí z hlediště do šatny pro své kabáty a čepice. Hra na Vánoce právě skončila a vracíme se pomalu do reality všedních dnů. 

Poslední úklony herců na divadelním jevišti a diváci se pomalu trousí z hlediště do šatny pro své kabáty a čepice. Hra na Vánoce právě skončila a vracíme se pomalu do reality všedních dnů. Pravdou je, že by hra měla mít ještě další jednání a udržet diváky v hledišti o něco déle, ale režisér ví, že hra má hlavní pointu za sebou a jakékoliv zbytečné prodlužování děje, bude už pouze na úkor hereckých výkonů i divácké pozornosti sledovat děj až do konce. 

Uteklo to jako voda, která letos na rybnících nezamrzla a pomalu se z ulic vytrácí i vánoční atmosféra připomínající sníh, který letos nenapadl.  Příroda nám letos tu správnou zimní atmosféru Vánoc nedopřála, a tak jedinou možností, jak poznat vánoční čas, byla bezvýsledná snaha nalézt byť jediné volné parkovací místo před některým z hypermarketů. O tom, že jsme v čase vánočním, nebylo v obchodech pochyb a shánění vánočních dárků na poslední chvíli, bylo bojem téměř o přežití bez újmy na zdraví. Pochopitelně myšleno zdraví fyzickém, neboť o část svého zdraví psychického, musel přijít každý nakupující, který se do těchto míst dobrovolně a především nedobrovolně vydal. Tedy stav, že vše je tak, jak má být a nutno konstatovat, že se v tomto směru od roku minulého mnoho nezměnilo. Alespoň jedna z mála jistot, kterou si můžeme být jisti.

Dárky tedy snad všichni stihli do Štědrovečerního večera sehnat, obalit kapra, udělat bramborový salát i alespoň na oko uklidit. Následně přišla, pro mnohé hlavní pointa Vánoc, tedy nalezení dárků pod stromečkem a projevení radosti nad vším, co dotyčný zrovna potřeboval. Tímto večerem byl zároveň pomyslně zahájen i začátek posílání do žaludku všeho, co bylo napečeno, usmaženo a podstrojeno na návštěvách příbuzných a známých, které jsme rok neviděli, a které jsme museli navštívit, abychom neporušili tradici. Odcházíme z návštěv s příslibem, že se uvidíme dříve než zase za rok, ale předem již tušíme, že to asi dříve nestihneme, protože času je přeci tak málo.   

Přejedeni a vyčerpáni docházíme k názoru, že kdyby ty Vánoce měly být častěji, tak nás to snad zabije. No jo, ale ještě je tu ten Silvestr – den radosti z odchodu nového roku a příchodu roku nového, anebo snad obráceně? Nikoliv, bude to spíše ten první případ, vždyť to, co se letos nepovedlo, určitě v příštím roce zvládneme. Vždyť před sebou máme nekončící seznam předsevzetí, která musíme v tom příštím, určitě lepším roce, splnit, tak být určitě lepší být musí, a to přeci za oslavu stojí. Z představy, kolik šampaňského musíme k tomuto nového kroku vypít, kolik petard musíme odpálit, z toho vseho, aby se jednomu až hlava zatočila. Omyl, hlava se bude točit až následující den, kdy musíme projít stavem neuvěřitelného bolení hlavy a únavy, a teprve poté bude zase klid. Konečně!

Opravdu musíme? Člověk musí jen umřít, to je jediná nevyvratitelná jistota našich životů. Vše ostatní je pouze na rozhodnutí každého z nás, stejně jak dlouho budeme prožívat vánoční čas klidu, i to, kdy oslavíme Silvestr. Pokus o prožití klidných a pohodových Vánoc máme znovu až za rok, ale Silvestr je stále ještě před námi. Přeji všem Silvestrům všechno nejlepší k svátku, všem ostatním zdraví a spokojenost v novém roce a všem majitelům zvířat především to, abychom se my ani naše zvířata, v den organizovaného slavení, nezbláznili. 

Autor: Hermína Muchová | čtvrtek 31.12.2015 7:30 | karma článku: 15,41 | přečteno: 562x
  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1034x
Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com