Nářez v Řeznické

35 let života, lidská vítězství i životní tragédie, mnoho lidských osudů, unikátní prostor, tváře dýchající za své role, ale především za své milované divadlo...to vše má nyní jeden společný jmenovatel.

Divadlo v Řeznické, které oslaví v tomto roce 35 let své profesionální umělecké činnosti, je divadelní scéna s unikátním charakteristickým blízkým kontaktem s divákem a nabízí jedinečný a nezaměnitelný repertoár. Prošly jím stovky uměleckých osobností. Je nejen divadelní stagionou s vlastním repertoárem, ale také jakousi líhní talentů. Vypracovalo se svojí tvorbou, kterou postavilo sice na předrevoluční tradici otevřeného prostoru, klubu a volného sdružení, ale zvedlo ji a povýšilo k vysokému uměleckému kreditu i postavení v konkurenčním spektru divadel v tuzemském kontextu, ale již i v zahraničí. Vtisklo mu jasnou tvář, koncepci a dramaturgii hereckého divadla 21. století. Spolupracuje nejen s domácími významnými osobnostmi z divadelního, hudebního a výtvarného umění. Snaží se o výzkum a experiment v oblasti nových tvůrčích proudů a směrů. Plní tak funkci i scénické dílny a laboratoře. Reflektuje v konceptu jednotné dramaturgické linie a vize veškerou kvalitní současnou světovou dramatiku, přináší mnoho českých premiér, ale inscenuje v netradiční formě i významné klasické tituly. Stalo se vyhledávaným místem protínajícím umělecké disciplíny, a příležitostí pro umělce a diváky, kteří by se jinak nepotkali.

Divadlo v Řeznické přispívá svojí tvorbou a činností k pozvednutí kulturnosti a vzdělanosti spoluobčanů všech věkových a sociálních skupin. Plní mimo jedinečného uměleckého zážitku i výchovnou, estetizující a kultivující funkci v síti pražských divadel. Klade ve své tvorbě velmi pečlivě důraz na kvalitu dramatických textů a navrácení váhy „slovu.? Považuje za důležité udržet sice moderní, ale nedevalvovaný český divadelní jazyk na jevišti. Přináší aktuální témata v celospolečensko-kulturním kontextu. Divadlo sleduje a reflektuje současné světové trendy na poli divadelní tvorby, prezentuje a zprostředkovává je nenásilnou formou interaktivně divákovi.

Díky nepodbízivé a nekonformní dramaturgii se divadlu podařilo vybudovat napříč generacemi nemalý okruh pravidelných diváků, pro které se stala návštěva Divadla v Řeznické neodmyslitelnou součástí běžného života, a oni neformálními přáteli a příznivci, kteří se nedočkavě těší na každou novou premiéru divadla a tento potenciál narůstá. Ve foyeru divadla jsou pořádány výstavy obrazů, fotografií a vernisáže, jsou uváděny komponované hudební a literární večery s besedami, křty knih a improvizované interaktivní autorské scénické večery. Programové zacílení divadelní tvorby a činnosti (s osvětovými a vzdělávacími aspekty) je na aktivního, otevřeného a nekonformního diváka všeobecně, a na vzájemnou komunikaci. Spolupracuje jak s Klubem mladého diváka a se školami, pro které jsou pořádány představení, tak se seniorskými organizacemi.

Divadlo přispívá svojí činností k interaktivnímu začleňování specifických a menšinových skupin obyvatelstva do svých uměleckých aktivit. Mezi diváky naleznete i celé rodiny. Nejdříve do divadla začali chodit rodiče a prarodiče, a dnes chodí i jejich děti a vnuci. Zkrátka všichni ti, kteří jsou vnímaví, vyhledávají silná témata i příběhy a straní se uniformitě. Ve své umělecké tvorbě chce nadále objevovat a prezentovat taková témata, tituly a autory, se kterými se divák jinde nesetká. Přicházet s novými kvalitními progresivními dramatickými texty. Divadlo chce i udržet svoji ojedinělost v nekonvenčním a netradičním režijně scénickém zpracovávání inscenací a dosavadní uměleckou úroveň.

V minulé sezóně divadlo připravilo s předstihem pro diváky první dárek, kterou byla českou premiéra nové inscenace Cock  a v obdarovávání svých příznivců pokračuje i další českou premiérou hry Odvolání s Miroslavem Táborským a Filipem Cílem, která se uskuteční 25. listopadu 2016.

Oslavy divadelních narozenin a doprovodné akce budou probíhat celý podzim, ale na hlavní „Narozeninový týden" od 17. do 21. října chystá divadlo pro diváky ještě několik překvapení a dalších dárků, stejně jako v listopadu v rámci festivalu "Noc divadel" celodenním konceptem pro diváky a celé rodiny "Nářez v Řeznické pro Vás".

Autor: Hermína Muchová | čtvrtek 22.9.2016 7:30 | karma článku: 16,95 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Hermína Muchová

Zrození Kleopatry

25.1.2018 v 10:21 | Karma: 9,46

Hermína Muchová

Blázinec v Českém Brodě

16.1.2018 v 7:30 | Karma: 8,97

Hermína Muchová

Útěky za vlastní identitou

5.12.2017 v 7:30 | Karma: 11,89
  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1034x
Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com