Hermína Muchová

Královský Brod

23. 05. 2017 7:52:00
Kdo v sobotu 13. května zavítal do Českého Brodu, byl pohlcen do víru oslav, hrálo se, hodovalo, tančilo a především se bavilo. Důvodem k oslavě bylo výročí 580 let od povýšení Českého Brodu na královské město císařem Zikmundem.

Po celý den čekal na návštěvníky na mnoha místech bohatý program pro děti i dospělé, a tak si na své přišly celé rodiny. I když byly dle návštěvnosti diváci zvědaví nejvíce na živá hudební vystoupení, nevynechali ani příležitost shlédnout další pestře nabitý program, který byl pro tento den připraven.

O významu této kulturní akce svědčí i známé osobnosti, které přijely akci podpořit a staly se tak nedílnou součástí tohoto kulturně nabitého dne. Divákům se zde představila skupina Znouzecnost, Ivan Mládek & Banjo Band, Medvěd 009, Michal Malátný & Big Band, Legendy se vrací, Emma Band, Jiří Schmitzer, Ivan Hlas trio, Krausberry a Cirkus Ponorka.

Nelze opomenout ani dětská hudební a taneční vystoupení nebo představení dětského divadelního souboru.

V areálu Pivovaru byla připravena ochutnávka pivních speciálů malých pivovarů, výstava starých pohlednic Českého Brodu a také živý Live Jukebox.

Nechyběly ani ukázky řemesel, a tak bylo možné shlédnout práci tkadleny, kováře, svíčkaře, kožkaře, krajkářky, řezbáře či oplatkáře, vše doprovázeno živou dobovou hudbou.

Program u městských hradeb a parkánu byl pod režií městské gardy, pro návštěvníky byla připravena ukázka bojového středověkého ležení, ukázky střelby, zbraní, oděvů a došlo i na povídání o sokolnictví s ukázkou dravců.

V Podlipanském muzeu proběhla vernisáž k výstavě, která byla připravena právě k této příležitosti a představuje život a význam města ve středověku a v době renesance, kdy dosáhlo svého vrcholu. Tato výstava potrvá až do 1.10.2017.

Návštěvníci města měli možnost také nahlédnout a obdivovat kostel Nejsvětější trojice v městském parku, který byl v tento den zpřístupněn a pro případné zájemce byly připraveny komentované prohlídky.

Program k výročí města připravila i místní sokolovna, kde proběhly ukázky cvičení oddílů, promítání historických filmů, prohlídka nového sportovního sálu, komentovaná prohlídka sokolovny a uskutečnila se výstava ke 130. výročí II. "náhradního" všesokolského sletu.

V místním Českobrodském podzemí byla připravena středověká krčma, kde bylo možné ochutnat netradiční jídla i zlatý mok.

Stejně jako dospělí, tak i jejich děti měly mnoho možností jak se zabavit i pobavit. Pro nejmenší návštěvníky zde bylo připraveno mnoho atrakcí a lákadel v podobě jízdy na koních, dětského kolotoče, skákacích hradů, loutkového ateliéru, kde si děti mohly vyrobit loutku nebo masku, dále mohly shlédnout divadelní představení či animaci na chůdách, vystřelit si z děla nebo kuše, zahrát hru Heminway a Honák nebo se zúčastnit některé vědomostní a dovednostní soutěže připravené pro rodiny s dětmi.

Spokojenost návštěvníků vypovídala z jejich úsměvů na tváři i hlasitého potlesku, kterým byla doprovázena jednotlivá kulturní vystoupení i večerní velkolepý ohňostroj. Lze tedy jen konstatovat, že stejně jako počasí, byť k večeru občas z nebe kapka spadla, se vydařil i celý sváteční den a návštěvníci odjížděli z Českého Brodu plni dojmů a kulturních zážitků.

Malá ukázka z programu, který byl pro návštěvníky připraven.

Jiří Schmitzer

Ivan Mládek & Banjo Band

Znouzecnost

Michal Malátný & Big Band

Emma

Medvěd 009

Live Jukebox

Řemeslné trhy

Zábava pro děti

Velkolepý ohňostroj

Foto: Lucka Hermína Muchová

Autor: Hermína Muchová | karma: 14.61 | přečteno: 898 ×
Poslední články autora