Povídání s Karlem Holasem z Čechomoru

19. 12. 2017 7:30:00
Od začátku prosince jede skupina Čechomor vánoční turné po celé České republice, a tak jsem si o aktuálním koncertování popovídala s jejich dlouholetým členem Karlem Holasem.

Hudebníka Karla Holase není třeba dlouze představovat, neboť byl během své kariéry součástí mnoha hudebních skupin (kromě Čechomoru např. České srdce, ETC, ZOO, Tři sestry, Dobrohošt). Spolupracoval a hrál na albech A. Stivella, M. Kubišové, J. Dědečka, Vl. Mišíka, O. Petra, P. Nováka, Tiché dohody, Tří sester, ZOO, Jarka Nohavici a dalších oblíbených interpretů. Od roku 1994 hraje na pětistrunné housle a zpívá ve skupině Čechomor, kterou dovedl až do dnešní podoby a soundu.

Jak se máte Karle?

Mám se skvěle, děkuji za optání.

Aktuálně máte za sebou v rámci vánočního turné deset koncertů a pět vystoupení vás ještě čeká. Jaké jsou vaše pocity z probíhajícího turné?

Moje pocity jsou úplně úžasné, všude nám to zatím klaplo tak, jak jsme si představovali. Lidi jsou skvělí a myslím, že se na koncertech dobře předává vzájemná energie. Máme proto moc velkou radost z každého odehraného koncertu. Včera jsme hráli v Litomyšli v krásném sále, dnes jsme v Kutné Hoře, následuje vyprodaná Praha a tři další koncerty. Závěr turné nás čeká 21.prosince a pak už budou Vánoce. Dá se říci, že jsme tedy zatím moc spokojeni.

Od začátku prosince jedete vánoční turné, dolehla na vás už pravá vánoční atmosféra?

My jsme v podstatě na Vánoce naladěni celý rok, proto ani nebylo nutné se nějak výrazně přeladit.

Pomalu se blíží konec roku, jak byste zhodnotil rok 2017? Co Vám letošní rok přinesl nebo naopak odnesl a připravujete něco nového pro vaše fanoušky?

Nevím co nám tento rok odnesl, ale určitě nám přinesl spoustu hezkých zážitků, a to jak koncertních, tak i zážitků mimo koncerty. Příští rok oslavíme třicet let Čechomoru, a tak se na to už letos připravujeme. Pro fanoušky točíme novou desku, která je aktuálně rozdělaná a na které budeme pokračovat po novém roce. Chceme, aby byla na jaře hotová a mohli jsme ji vydat. V kapele jsme vyměnili některé hudebníky, čímž vše dostalo trochu jinou formu a jiný vítr. Myslím, že je to dobré, a že nám tento rok přinesl hodně skvělých věcí.

Máte něco z připravovaného alba i v aktuálním repertoáru?

Během vánočního turné hrajeme z připravované desky jednu skladbu a prozradím, že je hodně veselá. Tuto skladbu jsme věnovali Martině Pártlové.

Jak dlouho jste připravovali vánoční turné a jak těžké bylo sladit termíny všech zúčastněných?

Turné je nutné plánovat vždy v dostatečném předstihu, a tak jsme vše připravovali už od jara, respektive od konce minulého roku. Obzvlášť důležitý čas k přípravě je v situaci, když plánujeme i nějaké hosty. Musí se udělat aranžmá, vše se musí nazkoušet a udělat tak, aby to klaplo.

Jaké máte na turné hosty, kteří s vámi vystupují?

Na turné s námi vystupuje Prague Cello Quartet, což jsou čtyři kluci, kteří hrají výborně na cello. Dále s námi na pódiu uvidíte Martinu Pártlovou, která je naším stálým hostem a jezdí s námi celoročně.

Lidé na vás chodí, máte stále obrovský úspěch, a přitom lidová píseň sama o sobě tak velké masy lidí netáhne. Čím si vysvětlujete i po tolika letech na scéně svůj úspěch?

V prvé řadě je to tím, že pořád něco vymýšlíme, něco děláme a pořád na něčem makáme. Děláme to s radostí a snad je to z naší práce cítit. Lidi nám to oplácí tím, že přijdou na koncert, což je úplně to nejlepší, co může být.

Pozorujete, že se vaše publikum mění a vyvíjí nebo máte svoji stálou fanouškovskou základnu?

Naše fanouškovská základna je velmi široká.Myslím, že převládají čtyřicátníci, ale zároveň na nás chodí mladí i starší posluchači, nelze to proto přesně definovat.

Lidových písní, které je možné převést do podoby Čechomoru je stále jistě nespočet, podle čeho si tedy vybíráte ty, které budou součástí vašeho repertoáru?

Většinou jsou to písně, které nejsou až tak moc známé nebo jsou někdy už i zapomenuty. Téma lidových písní se většinou opakuje, a jelikož jsme toho už udělali hodně, je hledání nových písní ne těžší, ale zodpovědnější. Chceme a snažíme se vždy, abychom věci udělali správně tak, jak se mají dělat.

Vím, že v rámci turné podporujete i jeden moc důležitý projekt, povězte mi o něm něco.

Tímto projektem je obecně prospěšná společnost s názvem Pomocné Tlapky a jsou to lidé, kteří vychovávají asistenční psy pro postižené občany. Je to důležité proto, že je pro ně těžké sehnat peníze na asistenčního psa. Proto se jim snažíme společně s našim generálním partnerem pomoci. Podporujeme je už jedenáctým rokem a za tu dobu jsme už pomohli vychovat velký počet psů, kteří byli následně předáni někomu, komu pomohli.

Proč jste se jako skupina rozhodli podporovat právě projekt Pomocných tlapek?

Přišlo nám to jako smysluplný projekt a také proto, že zrovna na Pomocné tlapky stát nepřispívá moc peněz. Dříve nepřispíval vůbec nic, teď sice něco málo ano, ale za tyto příspěvky psa nevychováte. Výchova jednoho psa stojí až tři sta tisíc, přičemž je nejprve potřeba toho psa vybrat, následně pes musí ukázat, že to zvládne, a to vše nějakou dobu trvá.

Myslím, že je až neuvěřitelné, co vše lze asistenční psy naučit a co vše mohou v životě postiženého člověka zastat. Setkali jste se během dlouhé spolupráce s Pomocnými tlapkami i s některými jejich psími asistenty? Jak na toto setkání vzpomínáte a přineslo vám i něco do vašeho vlastního života?

Setkali jsem se a je super, když vidíte, jak jim to funguje a jsou dohromady šťastni. Mohu říci, že za jedenáct let těch lidí bylo opravdu hodně a je hezké sledovat, jak společně žijí.

Pomocné tlapky se zabývají nejen výcvikem asistenčních psů pro osoby tělesně postižené, ale fungují i v rámci canisterapie, tedy léčebného kontaktu psa a člověka. Věříte vy osobně ve schopnosti zvířat, třeba právě psů, pomáhat lidem s duševním onemocněním a schopnost zlepšování jejich psychického stavu?

To je dokázané, není to o tom, zda tomu věřím, tak to prostě je a je to super.

Dá se říci, že v rámci vašich vystoupení pomáháte hned dvakrát. Jednou Pomocným tlapkám a jednou i všem těm, kteří si vás přijdou poslechnout, neboť i hudba je určitou formou psychoterapie. Máte nějaký vzkaz pro vaše fanoušky, kteří naopak podporuji vás?

Souhlasím, že hudba je hodně silný lék a všem bych rád touto cestou popřál veselé Vánoce a šťastný nový rok. Budeme se těšit příští rok zase na shledání na koncertech a při různých příležitostech, kde se budeme vyskytovat.

Děkuji Karlovi za rozhovor a již v příštím článku se můžete těšit na reportáž z koncertu Čechomoru.

Stále máte ještě možnost navštívit koncerty v rámci vánočního turné, a to dnes v Jihlavě, zítra ve Zlíně a poslední závěrečný koncert dne 21.12. v Temici u Hodonína.

Autor: Hermína Muchová | úterý 19.12.2017 7:30 | karma článku: 12.20 | přečteno: 1061x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 6.49 | Přečteno: 186 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 309 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 164 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1034

Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...