Hermína Muchová

Povídání s Karlem Holasem z Čechomoru

19. 12. 2017 7:30:00
Od začátku prosince jede skupina Čechomor vánoční turné po celé České republice, a tak jsem si o aktuálním koncertování popovídala s jejich dlouholetým členem Karlem Holasem.

Hudebníka Karla Holase není třeba dlouze představovat, neboť byl během své kariéry součástí mnoha hudebních skupin (kromě Čechomoru např. České srdce, ETC, ZOO, Tři sestry, Dobrohošt). Spolupracoval a hrál na albech A. Stivella, M. Kubišové, J. Dědečka, Vl. Mišíka, O. Petra, P. Nováka, Tiché dohody, Tří sester, ZOO, Jarka Nohavici a dalších oblíbených interpretů. Od roku 1994 hraje na pětistrunné housle a zpívá ve skupině Čechomor, kterou dovedl až do dnešní podoby a soundu.

Jak se máte Karle?

Mám se skvěle, děkuji za optání.

Aktuálně máte za sebou v rámci vánočního turné deset koncertů a pět vystoupení vás ještě čeká. Jaké jsou vaše pocity z probíhajícího turné?

Moje pocity jsou úplně úžasné, všude nám to zatím klaplo tak, jak jsme si představovali. Lidi jsou skvělí a myslím, že se na koncertech dobře předává vzájemná energie. Máme proto moc velkou radost z každého odehraného koncertu. Včera jsme hráli v Litomyšli v krásném sále, dnes jsme v Kutné Hoře, následuje vyprodaná Praha a tři další koncerty. Závěr turné nás čeká 21.prosince a pak už budou Vánoce. Dá se říci, že jsme tedy zatím moc spokojeni.

Od začátku prosince jedete vánoční turné, dolehla na vás už pravá vánoční atmosféra?

My jsme v podstatě na Vánoce naladěni celý rok, proto ani nebylo nutné se nějak výrazně přeladit.

Pomalu se blíží konec roku, jak byste zhodnotil rok 2017? Co Vám letošní rok přinesl nebo naopak odnesl a připravujete něco nového pro vaše fanoušky?

Nevím co nám tento rok odnesl, ale určitě nám přinesl spoustu hezkých zážitků, a to jak koncertních, tak i zážitků mimo koncerty. Příští rok oslavíme třicet let Čechomoru, a tak se na to už letos připravujeme. Pro fanoušky točíme novou desku, která je aktuálně rozdělaná a na které budeme pokračovat po novém roce. Chceme, aby byla na jaře hotová a mohli jsme ji vydat. V kapele jsme vyměnili některé hudebníky, čímž vše dostalo trochu jinou formu a jiný vítr. Myslím, že je to dobré, a že nám tento rok přinesl hodně skvělých věcí.

Máte něco z připravovaného alba i v aktuálním repertoáru?

Během vánočního turné hrajeme z připravované desky jednu skladbu a prozradím, že je hodně veselá. Tuto skladbu jsme věnovali Martině Pártlové.

Jak dlouho jste připravovali vánoční turné a jak těžké bylo sladit termíny všech zúčastněných?

Turné je nutné plánovat vždy v dostatečném předstihu, a tak jsme vše připravovali už od jara, respektive od konce minulého roku. Obzvlášť důležitý čas k přípravě je v situaci, když plánujeme i nějaké hosty. Musí se udělat aranžmá, vše se musí nazkoušet a udělat tak, aby to klaplo.

Jaké máte na turné hosty, kteří s vámi vystupují?

Na turné s námi vystupuje Prague Cello Quartet, což jsou čtyři kluci, kteří hrají výborně na cello. Dále s námi na pódiu uvidíte Martinu Pártlovou, která je naším stálým hostem a jezdí s námi celoročně.

Lidé na vás chodí, máte stále obrovský úspěch, a přitom lidová píseň sama o sobě tak velké masy lidí netáhne. Čím si vysvětlujete i po tolika letech na scéně svůj úspěch?

V prvé řadě je to tím, že pořád něco vymýšlíme, něco děláme a pořád na něčem makáme. Děláme to s radostí a snad je to z naší práce cítit. Lidi nám to oplácí tím, že přijdou na koncert, což je úplně to nejlepší, co může být.

Pozorujete, že se vaše publikum mění a vyvíjí nebo máte svoji stálou fanouškovskou základnu?

Naše fanouškovská základna je velmi široká.Myslím, že převládají čtyřicátníci, ale zároveň na nás chodí mladí i starší posluchači, nelze to proto přesně definovat.

Lidových písní, které je možné převést do podoby Čechomoru je stále jistě nespočet, podle čeho si tedy vybíráte ty, které budou součástí vašeho repertoáru?

Většinou jsou to písně, které nejsou až tak moc známé nebo jsou někdy už i zapomenuty. Téma lidových písní se většinou opakuje, a jelikož jsme toho už udělali hodně, je hledání nových písní ne těžší, ale zodpovědnější. Chceme a snažíme se vždy, abychom věci udělali správně tak, jak se mají dělat.

Vím, že v rámci turné podporujete i jeden moc důležitý projekt, povězte mi o něm něco.

Tímto projektem je obecně prospěšná společnost s názvem Pomocné Tlapky a jsou to lidé, kteří vychovávají asistenční psy pro postižené občany. Je to důležité proto, že je pro ně těžké sehnat peníze na asistenčního psa. Proto se jim snažíme společně s našim generálním partnerem pomoci. Podporujeme je už jedenáctým rokem a za tu dobu jsme už pomohli vychovat velký počet psů, kteří byli následně předáni někomu, komu pomohli.

Proč jste se jako skupina rozhodli podporovat právě projekt Pomocných tlapek?

Přišlo nám to jako smysluplný projekt a také proto, že zrovna na Pomocné tlapky stát nepřispívá moc peněz. Dříve nepřispíval vůbec nic, teď sice něco málo ano, ale za tyto příspěvky psa nevychováte. Výchova jednoho psa stojí až tři sta tisíc, přičemž je nejprve potřeba toho psa vybrat, následně pes musí ukázat, že to zvládne, a to vše nějakou dobu trvá.

Myslím, že je až neuvěřitelné, co vše lze asistenční psy naučit a co vše mohou v životě postiženého člověka zastat. Setkali jste se během dlouhé spolupráce s Pomocnými tlapkami i s některými jejich psími asistenty? Jak na toto setkání vzpomínáte a přineslo vám i něco do vašeho vlastního života?

Setkali jsem se a je super, když vidíte, jak jim to funguje a jsou dohromady šťastni. Mohu říci, že za jedenáct let těch lidí bylo opravdu hodně a je hezké sledovat, jak společně žijí.

Pomocné tlapky se zabývají nejen výcvikem asistenčních psů pro osoby tělesně postižené, ale fungují i v rámci canisterapie, tedy léčebného kontaktu psa a člověka. Věříte vy osobně ve schopnosti zvířat, třeba právě psů, pomáhat lidem s duševním onemocněním a schopnost zlepšování jejich psychického stavu?

To je dokázané, není to o tom, zda tomu věřím, tak to prostě je a je to super.

Dá se říci, že v rámci vašich vystoupení pomáháte hned dvakrát. Jednou Pomocným tlapkám a jednou i všem těm, kteří si vás přijdou poslechnout, neboť i hudba je určitou formou psychoterapie. Máte nějaký vzkaz pro vaše fanoušky, kteří naopak podporuji vás?

Souhlasím, že hudba je hodně silný lék a všem bych rád touto cestou popřál veselé Vánoce a šťastný nový rok. Budeme se těšit příští rok zase na shledání na koncertech a při různých příležitostech, kde se budeme vyskytovat.

Děkuji Karlovi za rozhovor a již v příštím článku se můžete těšit na reportáž z koncertu Čechomoru.

Stále máte ještě možnost navštívit koncerty v rámci vánočního turné, a to dnes v Jihlavě, zítra ve Zlíně a poslední závěrečný koncert dne 21.12. v Temici u Hodonína.

Autor: Hermína Muchová | karma: 12.20 | přečteno: 1062 ×
Poslední články autora