Honza Homola z kapely Wohnout se stal v Mánesu oficiálně malířem

Honza Homola z kapely Wohnout 1. února 2018 první vernisáží výstavy obrazů v baru Mánes úspěšně odstartoval svou novou, malířskou cestu. 

Po úvodním slovu Martina Valacha a Ondřeje Škarky ze společnosti ArtLines, která byla partnerem celé akce, vernisáž hudebně zahájil improvizačním sólem na elektrickou kytaru sám autor. Kurátorka a spolutvůrce Art332, PhDr. Renáta Mužíková, PhD. promluvila o vzniku celého projektu, tvorbě Honzy Homoly a společných uměleckých plánech do budoucna. Životní cestu svého syna glosoval Oleg Homola, který označil setkání Honzy s kurátorkou Renátou jako osudové. Výstava Art332 v Mánesu není jednorázovou akcí, ale naopak obrovským startem celé plejády výstav. 

Proč Mánes, kam se dostávají umělci obvykle na vrcholu své kariéry? 

“Protože je to Art332. A začínat se má tím nejlepším nebo zdánlivě neuskutečnitelným. Život přináší výzvy a my je máme rádi, neb jsou motivací. Mánes je pojem, ano někdo čeká celý život, aby se sem dostal. A třeba mu to nikdy nevyjde. My tu drze startujeme, neboť jsme dostali obrovskou důvěru a je to asi i tím, že v tom jedeme spolu, tak nás to vyhecovalo. Jsme takoví. Umanutí. Milujeme život. Všechno v Art332 je jinak. Neměli jsme v ruce jediný obraz, ale měli jsme termín vernisáže v Mánesu. Logo Art332 není vyspekulované, ale vzniklo ‘na koleni’, během pěti minut, v Africe, kde Honza točil klip. A tak dále...

Mohli bychom se pozvolna plížit roky s tím, že Honza ‘tak trochu maluje’, ale to nechceme. Stačí se podívat na jeho obrazy. Jsou tak fascinující. Umí zaujmout. Mají svost. Hodně aspektů, které dávají dohromady něco, co je znepokojivé a zároveň uklidňující. Máme pozitivní ohlasy a jsme z toho v totální euforii. Art332 je o svobodě a nespoutané tvorbě bez musu. O světě za zrcadlem, vyprávění příběhů, o prožitcích. Honzův čas je teď a tady. Probouzíme sen.” řekla kurátorka projektu Art332 Mužíková. Zároveň dodala, že výstava je prodejní a potrvá do konce února. 

Fotografie z 1.2.2018 / Praha Mánes

 

Autor: Hermína Muchová | pondělí 5.2.2018 7:30 | karma článku: 13,11 | přečteno: 1522x